Re: Re: Specifika hromadného vojenského stravování...
gustav | 14.11.2009 14:36 | id 7616
na Tokáništi se nevařilo špatně.Provianťák myslím,že se jmenoval Hruška v tom uměl chodit.Po něm při šel novcý provianťák maďarské národnosti Kuchař byl také maďarské národnosti,vařil ty jejich speciality,ale uměl to.Ti dva si rozuměli. A měli mezi sebou zakázáno mluvit maďarsky.Ani nevím jestli jsem byl v kuchyni ve směně než jsem dělal psovoda.Ti to měli zakázané.Sice byl tam jeden,který místo masa osmažil kus hadru a chtěl to dát nějakému vojákovi,ale kuchař to zmerčil a vyhodil ho.Pak přišel klučina z Prahy,vařil tam v nějakém IH a začal na snídaně dělat různé pomazánky.Z počátku to bylo na talíři na stole pro všechny,jenom to bylo tak dobré,že se na všechny nedostalo.Tak pak každý dostával svůj příděl do mističky.A pánové pamatujete na "KDP" (konzervovaná dávka potravin) s nezapomenutelnou žvýkačkou PEDRO.To jsme fasovali,když na rotě byla zabíjačka a nikdo nemohl vařit.Na pikety nám jídlo vozili,jenom někdy se musely po službě nést ty termosy v ruce - i za psa.Byly upraveny držáky na motorce,kde se ty termosy naskládaly na sebe.Jinač chleba,sádlo,čaj bylo na jídelně dostatek.