Re: Re: Re: Hláska
Roman | 9.4.2015 11:02 | id 88929
Co se jídla týkalo,záleželo na mazákovi,jaký měl vztah k vaření.Nebo i na mladým,který byl např. i číšník kuchař.Vždy je vše o lidech,aby se uměli sami o sebe postarat a hlavně měli zájem se starat.
Na 162 jako mladoch ,jsem vařil já a o pul roku starší Laco,který byl kuchar - čašník. Ale i mazák si něco ze zábavy uvařil.
Vyvářeli jsme si jako od maminky.
Běžně domácí kynuté knedlíky,roštěnky,pečená masa,atd.Dbalo se na to,aby to většině chutnalo a netočil se pouze stále jeden blaf,Např. guláš z konzervy ,či lečo konzervové.
Když jsem přešel na 163 jako mazák a velitel,tak jsem skoro většinou vařil já,páč mne to i bavilo.Sem tam si zavařili mladí,aby se taky něco přiučili.
Výhodu bylo,že ze statku jsem dostali asi 50 kohoutu,které jsem si vykrmili ( obilí dali ze statku ) a bylo něco navíc masa..
Na 162 např. se z peněz za proviant kupovali i cigára,protože všichni kouřili.Prodavač nám za cigára napsal nákup.
Na 163 již se nekupovaly cigarety,protože většina nekouřila.
Nelze vše paušalizovat,že to tak a tak bylo na všech hláskách stejně,ale lze říci,že to bylo velmi podobné.Vyjimečně extrém,že se prý baštily jen konzervy a to skoro ty samé ,,jsem slyšel vyprávět také.
Opět pravidlo- VOJÁK SE STARÁ - VOJÁK SE MÁ,platilo na hláskách na 100 %.Bez něj by to bylo na hláskách utrpení .....